Zdravi i ukusni Pastir recepti za svakoga

Pronađite inspiraciju za svaki dan u jednostavnim receptima, koje objavljujemo na ovoj strani. Spremamo za vas zdrave, ukusne obroke, za celu porodicu, za svaki uzrast i svaku zgodu. Označićemo posebno recepte koji su prikladni za osobe koje su na specijalnim režimima ishrane.

Pastir degustacija i ketering - Pastir svedski sto - degustacija

Šarene Pastir kugle

Jednostavne i savršeno ukusne kugle sa 3 vrste  "Pastir" sira i začinima su fino posluženje i dekoracija za slavu, svečani ručak ili večeru, koktel ili žurku. Možete ih servirati u papirnim korpicama, na krekerima ili kolutićima francuskog hleba. Potrebno vam je:

 • 400g ili jedno pakovanje "Pastir" sitnog sira
 • 200g "Pastir" zrelog sira
 • 100g "Pastir" kačkavalja
 • 1 manja glavica crnog luka
 • so
 • maslinovo ulje
 • začini po želji: peršun, slatka ili ljuta paprika, origano, beli luk, susam, bosiljak, kim..

Viljuškom izgnječite zreli sir i pomešajte sa sitnim sirom i sitno seckanim crnim lukom u vangli. Mikserom na najmanjoj jačini ili rukama sve izmiksujte i sjedinite. Od te smese oblikujte kuglice. Začine koje ste pripremili pomešajte svaki zasebno u nekoj činijici sa maslinovim uljem. Kuglice zatim uvaljajte u začine, jednu kuglicu u jedan začin i slažite ih dekorativno za posluženje na tacnu ili dasku. Posebno narendajte kačkavalj i jedan deo kuglica uvaljajte u rendani kačkavalj. Prijatno!

Recepti za šarene "Pastir" kugle
Recepti za šarene "Pastir" kugle

Pastir zalogaji - Pastirići

Ukusni, gurmanski, termički neobrađeni, zdravi i ultra brzi "Pastir" zalogajčići ili Pastirići. Zalogajčiće možete da pravite u stotinu kombinacija, a mi dajemo predlog za neke. Potrebno vam je:

 • jedno pakovanje "Pastir" kačkavalja (oko 680g)
 • 1 tegla zelenih maslina
 • 1 tegla crnih maslina
 • 300g pršute ili drugog mesa, sečenog na tanke listove: pečenica, kulen, čajna kobasica, šunka, alpska kobasica...
 • 3 cherry paradajza
 • maslinovo ulje
 • bosiljak

Pripremite, za početak, dekorativne čačkalice. Isecite cherry paradajz na polovine. Kačkavalj isecite na kockice. Na čačkalice ređajte zelenu ili crnu maslinu, list savijene pršute ili drugog mesa, polovinu cherry paradajza, kockicu kačkavalja, drugu polovinu cherry paradajza ili sličnu kombinaciju. Ređajte kako vam mašta kaže. Po završetku pripreme, a do serviranja, držite zalogajčiće potopljene u maslinovo ulje. Pre serviranja pospite bosiljkom. Prijatno!

 

Recepti za "Pastir" zalogaje sa kačkavaljem
Recepti za "Pastir" zalogaje sa kačkavaljem

Samo neke stvari sa godinama postaju sve bolje - to su: prijateljstva, stare farmerke, vino i sir

Sirevi su danas nezaobilazan deo svakog slavlja, koktela, žurke, proslave... Ni predjelo nije predjelo, bez sira. Kažu da od svih namirnica širom sveta, sirevi imaju najviše ljubitelja i to je verovatno istina. Sir je fantastičan način da u svakodnevnu ishranu uključite minerale, kao što su fosfor, kalcijum i proteine, da kosti učinite jačim, a telo otpornijim i snažnijim. Da li znate koje su najčešće zablude o siru?

Zabluda: zasićene masti, kojih ima u siru, doprinose razvoju srčanih oboljenja.

Istina: decenijama je sir bio ozloglašen po ovom pitanju, ali istraživanja u drugoj deceniji 21. veka su pokazala da je čak suprotno, da konzumiranje nekih vrsta sireva doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, srčanog ili moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i regulisanju krvnog pritiska. Znači, ne morate se suzdržavati od svih sireva, ako pripadate rizičnoj kategoriji za srčana oboljenja.

Zabluda: ako ste intolerantni na laktozu ne smete da jedete mlečne proizvode.

Istina: imamo dobre vesti. Ljudi intolerantni na laktozu mogu da konzumiraju određene mlečne proizvode, bez ili gotovo bez simptoma. U siru mocarela, na primer, gotovo da nema laktoze. Ukoliko postepeno ubacujete ovakve mlečne proizvode u ishranu, na minimalnom nivou, velika je verovatnoća da će doći do povećanja tolerancije na laktozu. Sir je izvor toliko vrednih i za telo bogatih nutrijenata, da je velika šteta, ako ga potpuno izbacite iz ishrane.

Zabluda: upotrebu sira na dnevnom nivou treba svesti na minimum, zbog visokog nivoa natrijuma.

Istina: koliko god natrijuma da ima u siru, teško da njegovom konzumacijom možete da pređete 8% dnevnog preporučenog unosa. Ako ste oprezni, možete koristiti sireve koji su manje slani, kao što su mocarela, rikota ili sitan sir, gde vam slobodno možemo preporučiti i naš Pastir sitan sir. Unos manje količine natrijuma nije ništa u poređenju sa bogatstvom vitamina A, preko fosfora, do proteina i kalcijuma.

Recepti sa sirom

Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge "Euro Line" d.o.o.
Dušana Mugoše 15, 34000 Kragujevac

+381 (0) 34 591 415, 591 416, 591 417
office@pastir.rs