Zanimljivosti o mlečnim proizvodima

Na ovoj strani možete da pročitate interesantne činjenice, istraživanja, objave o mlečnim proizvodima, benefitima od mlečnih proizvoda, njihovoj hranljivoj i nutritivnoj vrednosti, proizvodnji, čuvanju, serviranju i slično.

Zanimljivosti o mlečnim proizvodima iz ugla brenda Pastir
Mlečni proizvodi Pastir

Za vitku liniju i jake kosti - niskokalorični, svež sir

Ako želite da održite vitku liniju i ojačate kosti, svakodnevno uvrstite u ishranu niskokalorični, dijetalni sir, tipa rikota, kao što je "Pastir" sitan sir, koji ima manje od 10%mm.

Kugle sa sitnim sirom Pastir
Kugle od sitnog sira sa biljnim začinima Pastir

Zdravstveni benefiti i nutritivna vrednost mlečnih proizvoda

Konzumiranje mlečnih proizvoda na mnogo načina doprinosi zdravlju - a najvažnije je da ljudi, koji tokom života unose mnogo mlečnih proizvoda, manje pate od smanjenja koštane mase i gustine kostiju, a samim tim i od osteoporoze i drugih bolesti koštanog sistema. Ono najvažnije što dobijamo od mlečnih proizvoda je to da obezbeđuju telu preko potrebne nutrijente za održanje vitalnih funkcija i snage organizma. U te nutrijente spadaju: kalcijum, kalijum, vitamin D i proteini. Od tih nutrijenata kalcijum je najvažniji za izgradnju koštane mase i čvrstih kostiju i zuba. Mlečni proizvodi se smatraju najboljim i najvećim izvorom kalcijuma. Najviše kalcijuma ima u mleku, jogurtu i belim sirevima. Količina mlečnih proizvoda, koja svakodnevnim unosom obezbeđuje poboljšanje zdravlja vaših kostiju, ekvivalentna je ispijanju 3 šolje mleka dnevno ili mlečnih proizvoda u jednakoj razmeri. Ovo je posebno važno u smislu rane preventive, tako da deci od 9-18 godina obavezno u ishranu treba 3 puta dnevno uključiti mlečne proizvode. Organizam mnogo brže i bolje apsorbuje i koristi kalcijum iz mlečnih, nego iz drugih prehrambenih proizvoda.

Mlečni proizvodi su najbolji izvor kalcijuma
Mlečni proizvodi su najbolji izvor kalcijuma

Samo neke stvari sa godinama postaju sve bolje - to su: prijateljstva, stare farmerke, vino i sir

Sirevi su danas nezaobilazan deo svakog slavlja, koktela, žurke, proslave... Ni predjelo nije predjelo, bez sira. Kažu da od svih namirnica širom sveta, sirevi imaju najviše ljubitelja i to je verovatno istina. Sir je fantastičan način da u svakodnevnu ishranu uključite minerale, kao što su fosfor, kalcijum i proteine, da kosti učinite jačim, a telo otpornijim i snažnijim. Da li znate koje su najčešće zablude o siru?

Zabluda: zasićene masti, kojih ima u siru, doprinose razvoju srčanih oboljenja.

Istina: decenijama je sir bio ozloglašen po ovom pitanju, ali istraživanja u drugoj deceniji 21. veka su pokazala da je čak suprotno, da konzumiranje nekih vrsta sireva doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, srčanog ili moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i regulisanju krvnog pritiska. Znači, ne morate se suzdržavati od svih sireva, ako pripadate rizičnoj kategoriji za srčana oboljenja.

Zabluda: ako ste intolerantni na laktozu ne smete da jedete mlečne proizvode.

Istina: imamo dobre vesti. Ljudi intolerantni na laktozu mogu da konzumiraju određene mlečne proizvode, bez ili gotovo bez simptoma. U siru mocarela, na primer, gotovo da nema laktoze. Ukoliko postepeno ubacujete ovakve mlečne proizvode u ishranu, na minimalnom nivou, velika je verovatnoća da će doći do povećanja tolerancije na laktozu. Sir je izvor toliko vrednih i za telo bogatih nutrijenata, da je velika šteta, ako ga potpuno izbacite iz ishrane.

Zabluda: upotrebu sira na dnevnom nivou treba svesti na minimum, zbog visokog nivoa natrijuma.

Istina: koliko god natrijuma da ima u siru, teško da njegovom konzumacijom možete da pređete 8% dnevnog preporučenog unosa. Ako ste oprezni, možete koristiti sireve koji su manje slani, kao što su mocarela, rikota ili sitan sir, gde vam slobodno možemo preporučiti i naš Pastir sitan sir. Unos manje količine natrijuma nije ništa u poređenju sa bogatstvom vitamina A, preko fosfora, do proteina i kalcijuma.

Recepti sa sirom

Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge "Euro Line" d.o.o.
Dušana Mugoše 15, 34000 Kragujevac

+381 (0) 34 591 415, 591 416, 591 417
office@pastir.rs